Alaposan ráfázott a zűrös előéletű, verekedős büntetőfékező, a börtönben elmélkedhet tettén

Megosztás

A Tiszafüredi Járásbíróság tavaly szeptemberben a közúti veszélyeztetés bűntette, rongálás, garázdaság és testi sértés vétsége miatt pénzbüntetésre és közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy 31 éves férfit, aki „büntetőfékezéssel” baleset is okozott, azonban ügyészi fellebbezésre a Szolnoki Törvényszék súlyosbította a kiszabott ítéletet.

A 31 éves férfi 2021. áprilisában, személygépkocsival közlekedett Tiszafüred lakott területén, amikor – egy általa vélt közlekedési sérelem miatt – üldözőbe vett egy másik autót, majd miután megelőzte a másik gépkocsit, elé vágott és féktávolságon belül intenzív fékezéssel próbálta megállásra kényszeríteni a gépjárművezetőt. A másik sofőr a féktávon belül elébe vágó férfi mögött nem tudott megállni, így a gépkocsik összeütköztek.

A balesetet okozó férfi ezután kiszállt gépkocsijából, és hangosan szidalmazva egy alkalommal pofon vágta, majd meg is lökte a másik gépjármű sofőrét, ezután visszaült a kocsijába és elhajtott a helyszínről.

A sértett férfi a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett, a kocsijában pedig 102.000 forint kár keletkezett.

A bíróság ítéletét a férfi tudomásul vette, azonban a Tiszafüredi Járási Ügyészség súlyosításért fellebbezett, pénzbüntetés helyett börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását és a közúti járművezetéstől eltiltás tartamának lényeges felemelését, valamint a férfivel szemben korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtásának elrendelését indítványozta a férfivel szemben.

A férfit e cselekményét megelőző két éven belül háromszor is marasztalták közlekedési szabályszegések miatt, illetve a vele szemben vagyon elleni bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje sem telt még le.

A Szolnoki Törvényszék osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint a kedvezőtlen közlekedési szabálysértési előélettel rendelkező férfivel szemben, aki a négy szándékos bűncselekményt a közlekedés biztonságát szolgáló legalapvetőbb KRESZ szabályok tudatos megszegésével a felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, már nem elegendő a pénzbüntetés kiszabása.

Az ügyészi fellebbezés kiemelte azt is, hogy az utóbbi időben nagymértékben elszaporodtak a hasonló jellegű, a közlekedés szabályait tudatosan semmibe vevő, nagyfokú gátlástalanságot mutató, ún. büntetőfékezéssel megvalósított közúti veszélyeztetések, melyek visszaszorítása egyben társadalmi érdek is.

A Szolnoki Törvényszék az ügyészség fellebbezése folytán a férfivel szemben börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki, a járművezetéstől eltiltás időtartamát 5 évre felemelte, és elrendelte a férfivel szemben korábban kiszabott, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is, közölte dr. Ocsovai Ágnes főügyészségi ügyész sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A mellékelt képet az ügyben eljáró nyomozó hatóság készítette.

Kapcsolódó cikkek